2013.09.11. | Aktuális | Nézőpont Intézet |

Nem tetszik a paktum


A Nézőpont Intézet 2013. szeptember 2-6. között, a Heti Válasz számára készített kutatása szerint a baloldali tábor nem fest egyértelműen pozitív képet Mesterházy Attila és Bajnai Gordon megállapodásáról, hiszen az MSZP és az Együtt2014-PM szimpatizánsai sem lelkesednek ebben ügyben. 

A szocialista híveket a „paktum” várható hatásai két egyenlő részre osztják, 36 százalékuk szerint kedvez, 34 százalék szerint viszont nem kedvez az ellenzéki esélyeknek. Optimistább a kisebbik párt tábora, amelynek fele ugyan elkötelezett a megállapodás mellett, ugyanakkor az Együtt2014-PM esetében is 32 százalékos a pesszimisták aránya. A felemás megítélésű ügyet ezért sem lehet erődemonstrációnak tekinteni az együttműködést megkötött pártok részéről.

A két pártvezető megállapodásának híre ugyan mindenképpen pozitív fordulat a 11 hónapig húzódó civakodás után, ugyanakkor a megkérdezettek nagy része (42 százaléka) nem értesült róla, de a saját táboraikban is várat magára az együttműködés magyarázata. Az Együtt2014-PM szimpatizánsok mindössze 35 százaléka, az MSZP-szimpatizánsoknak pedig csupán 22 százaléka tudja pontosan, hogy a két párt külön listával és koordinált jelöltállítással méreti meg magát a 2014-es választáson.

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a kormánypártok tábora látszólagos megnyugvással figyelheti az ellenzéki pártok mozgolódásait, hiszen a Fidesz-KDNP továbbra is jelentős előnnyel vezeti a népszerűségi listát. A választásra jogosultak 33 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal, 12 százaléka az MSZP-vel, 5 százaléka az Együtt2014-PM szövetséggel, 4 százaléka az LMP-vel, 11 százaléka pedig a Jobbikkal. Egy most vasárnap tartott választáson a felnőtt magyar lakosság 60 százaléka vett volna részt, a leadott voksok 40 százalékát pedig a Fidesz-KDNP szerezhette volna meg, míg 12 százaléka jutott volna a szocialistáknak, 11 a radikálisoknak, 7, illetve 4 százaléka pedig az Együtt2014-PM-nek és az LMP-nek.

A legfontosabb megállapítások:

• a baloldali hívek körében (is) magas az elégedetlenség Mesterházy Attila és Bajnai Gordon megállapodása kapcsán (az MSZP-szimpatizánsok mindössze harmada, az Együtt2014-PM-szimpatizánsoknak pedig fele reménykedik csupán a jobb választási esélyekben);

• a megállapodás kommunikációja is sikertelen egyelőre, hiszen annak pontos tartalmát a baloldali tábor sem ismeri igazán (az MSZP-szimpatizánsok ötöde, az Együtt2014-PM szimpatizánsoknak pedig harmada érezheti magát tájékozottnak a két pártelnök megegyezésével kapcsolatban);

• az elmúlt egy hónapban – hibahatáron túli – változást épp a megállapodást aláíró felek pártjai könyvelhettek el (miközben a kormánypártok háromszoros előnye, a Jobbik stabil helye a szocialisták mellett és az LMP parlamenti küszöb környéki pozíciója sem változott, az MSZP három százalékpontot erősödött az Együtt2014-PM kárára)

A kutatást innen lehet letölteni.


  • Megosztás:

Ehhez az oldalhoz nem lehet hozzászólni.