Ábra
Közvélemény-kutatás

Az ellenzéki szimpatizánsok fele is Orbán Viktor újrázását várja

Fél évvel a 2018-as választás előtt a teljes felnőtt népesség közel kétharmada (64 százalék), de még az ellenzéki szimpatizánsok fele (50 százalék) is Orbán Viktor újrázására számít – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség közel kétharmada, 64 százalék véli úgy, hogy Orbán Viktor marad a kormányfő a 2018-as választás után. Ezen a bázison mindössze 6 százalék számít arra, hogy Vona Gábor lesz a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc kormányfőségére a teljes felnőtt népesség 3 százaléka számít, míg Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Fodor Gábor kapcsán egyaránt 1 százalék tartja ezt valószínűnek.

A választási részvételüket biztosra ígérők (aktív szavazók) körében Orbán Viktor újrázására még többen, tízből heten számítanak (72 százalék). Az ellenzéki politikusok ezen a bázison még nagyobb lemaradásban vannak. Vona Gábor miniszterelnökké választását az aktív szavazók 6 valószínűsíti, míg ugyanezt Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely esetében 2-2, Szél Bernadett esetében pedig 1 százalék véli reálisnak.

Ábra

A teljes felnőtt népesség körében egyébként az ellenzéki szimpatizánsok fele (50 százalék) ugyancsak Orbán Viktor újraválasztására számít. Erre a Jobbik szimpatizánsai körében 48, az MSZP-tábor körében 57, míg a DK támogatói körében 24 százalék számít. Ugyanez az arány az LMP-tábor esetében 75, míg a Momentum támogatóit nézve 83 százalékos. Az ismeretlen pártpreferenciával bírók esetében is 47 százalék látja reálisnak Orbán Viktor újrázását, ráadásul e körben valamely ellenzéki politikus kormányfővé választását összességében csak 11 százalék tartja elképzelhetőnek.

Fontos kiemelni, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsai körében Orbán Viktor után (40 százalék) Gyurcsány Ferenc kormányfővé választását tartják legtöbben reálisnak (26 százalék). Érdekesség továbbá, hogy a Jobbik-táboron belül mindössze 38 százalék tartja elképzelhetőnek Vona Gábor győzelmét.

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. október 10-16. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.