PnKktkpTURBXy9mN2I1ZmFjYTY5M2NiMmYyMTY2ZGJhMmZjMmMwNWEyNy5qcGeSlQMAzQHazRG1zQn1kwXNAxTNAbw
Közvélemény-kutatás

Csökkent a Vona Gábort miniszterelnökké választani akarók száma

A teljes felnőtt népesség mindössze 8 százaléka választaná miniszterelnöknek Vona Gábort, ez májushoz képest 3 százalékpontos csökkenést jelent – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a Jobbik elnökére még pártja szimpatizánsainak negyede (23 százalék) sem szavazna egy miniszterelnök-választás esetén.

Kutatás 2017-06

A miniszterelnök-jelölti versenyben Orbán Viktor 43 százalékos eredményével szemben Vona Gábor 8, Karácsony Gergely 6, Gyurcsány Ferenc és Szél Bernadett 5-5, Botka László 3, Fodor Gábor pedig 1 százalékon áll a teljes felnőtt népességet nézve.

A Nézőpont Intézet két éve (2015 májusa óta) végez rendszeres kutatást a lehetséges kormányfő-jelöltek közvetlen támogatottsága kapcsán. Akkor Orbán Viktort a magyarok 32 százaléka támogatta, míg Vona Gábort az elmúlt két év során egyszer sem támogatták 13 százaléknál többen (utóbbi eredményt 2015 augusztusában érte el a Jobbik elnöke). Vona Gábor jelenleg 8 százalékos tábora májushoz képest is tovább csökkent, ezúttal 3 százalékponttal kevesebben mondták, hogy őt választanák kormányfőnek.

Az aktuális kutatás szerint egyébként a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 97 százaléka szavazna saját pártelnökére egy miniszterelnök-választás esetén, ugyanez az arány a Jobbik szimpatizánsainak körében 77 százalék. Vona Gábort tehát még pártja szimpatizánsainak negyede (23 százalék) sem választaná kormányfőnek. E kérdésben az MSZP-támogatók még megosztottabbak: Gyurcsány Ferencet 34 százalékuk, Botka Lászlót csupán 19 százalékuk látná szívesen miniszterelnökként.

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. június 6-8. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.