NI_HV (1)
Közvélemény-kutatás

Enyhén növekvő Fidesz-tábor

Júniushoz képest három százalékpontot javítva, ezúttal 31 százalékos a kormánypárti tábor – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából. Mindez aligha független a bevándorlás és a terrorizmus közti egyre világosabb összefüggéstől, mely Orbán Viktor miniszterelnököt igazolja.

NI_HV (1)

A Jobbik egy százalékpontot rontva 12 százalékon áll. Továbbra is elmondható, hogy a baloldali pártokkal (MSZP, DK, Együtt, PM) többen rokonszenveznek (a megkérdezettek 17 százaléka) Vona Gábor pártjához képest.

A baloldalon belüli verseny júliusban némileg az MSZP-nek kedvezett. Míg a szocialistákkal júniushoz képest két százalékponttal többen, a teljes felnőtt népesség 10 százaléka szimpatizált, Gyurcsány Ferenc pártjától ezzel azonos arányban fordultak el. A DK tábora jelenleg 5 százalékos. Mindez az MSZP tisztújítása miatti egyszeri hatásnak is betudható, hiszen a baloldali pártok együttes támogatottsága nem változott.

Az LMP tábora ezúttal 5 százalék, míg az Együtt és a PM változatlanul 1-1 százalékon áll.

NI_HV (2)

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 21, az MSZP 12, a DK 8, az LMP 7, az Együtt 2, míg a PM 1 százalékon áll.

Módszertan:

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. július 15-17. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

PDF verzió.