Fotó: nemzeti.net
Közvélemény-kutatás

A Jobbik-tábor közel fele radikális

A Jobbikkal szimpatizálók közel fele (44 százaléka) tartja magát radikálisnak – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

graf-01

Kockázatos lépésre szánta el magát Vona Gábor a belső ellenzék elnökségből való kiszorításának szándékával. Míg a Jobbik-szimpatizánsok nélküli teljes felnőtt népesség mindössze 14 százaléka határozza meg magát radikálisként, addig a Jobbik-táboron belül 44 százalékot tesz ki a radikális szimpatizánsok aránya. A Jobbik elnökének taktikája a jelenlegi párttábor egyben tartása szempontjából ezáltal komoly töréshez vezethet, hiszen Vona Gábor belső ellenzékét leginkább a párt radikális szárnyához sorolt pártvezetők jelentik. Háttérbe kerülésükkel, illetve kiszorításukkal ezáltal elbizonytalanodhatnak, lemorzsolódhatnak a Jobbik-tábor jelenleg közel felét kitevő radikális szimpatizánsok. Kérdéses, hogy a teljes felnőtt népesség körében magukat mérsékeltként meghatározó szélesebb választói körből mennyit tud egyáltalán a párt támogatói közé vonzani Vona Gábor.

Ami az áprilisi pártpreferenciákat illeti: a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, a DK és az LMP 4-4, az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos.  A rejtőzködők és nemszavazók aránya összességében 37 százalékot tesz ki.

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz-KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll. A még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatásban a Jobbik szimpatizánsai láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók. Kérdés, hogy a következő hónapban miként alakul a Jobbik legvalószínűbb listás eredménye a radikális szimpatizánsok esetleges elbizonytalanodása esetén.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. április 15-20. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Letölthető verzió.