Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_kep_2016-03-18
Közvélemény-kutatás

A magyarok 53 százaléka szükségesnek tartja a közszolgálati hírcsatornát

Az egy évvel ezelőtti 35 százalék után idén márciusban másfélszer többen, a teljes felnőtt népesség 53 százaléka vélte úgy, hogy szükség van közszolgálati hírcsatornára Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_kep_2016-03-18

Bár a megújult közmédia indulását és működését számos kritika érte, az átalakított hírcsatorna társadalmi elfogadottsága a kutatás szerint jóval pozitívabb, mint tavaly. A kérdés megítélése persze politikailag továbbra is polarizált: a baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) és az LMP szimpatizánsok körében 59 százalékos, a Jobbik-szimpatizánsok körében 42 százalékos a közszolgálati hírcsatorna elutasítottsága. A kormánypárti szimpatizánsokat nézve ugyanakkor tavalyhoz képest 21 százalékponttal többen (a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 74 százaléka), míg az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezőket nézve 19 százalékponttal többen (az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 47 százaléka) tartják szükségesnek a közszolgálati hírcsatornát.

Módszertan:
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. március 10-13. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Innen letölthető.