partpref-01 (1)
Közvélemény-kutatás

MÉG MINDIG TÖBB BALOLDALI VAN, MINT JOBBIKOS

Noha Vona Gábor gyakran hivatkozik arra, hogy 2018-ban már a Jobbik lesz a Fidesz-KDNP első számú kihívója, a teljes felnőtt népességen belül még mindig nagyobb a baloldali pártok tábora, mint a Jobbiké – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

partpref-01 (1)

A pártok támogatottságát nézve a teljes felnőtt népességen belül nincsenek az előző hónaphoz képest érdemi, hibahatáron túli változások. A Jobbik és az MSZP tisztújítása után a Fidesz-KDNP 28, a Jobbik 13, az MSZP 8, a DK 7, az LMP 4, az Együtt és a PM pedig 1-1 százalékos támogatottsággal bír. Ez azt jelenti, hogy az egykori baloldali összefogásban részt vevő pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) támogatottsága együttesen még mindig nagyobb (17 százalék), mint a Jobbik-tábor.

partpref-02 (1)

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 40, a Jobbik 24, az MSZP 11, a DK 10, az LMP 7, az Együtt 2, míg a PM tábora 1 százalékos. Ezen a bázison a Jobbik-baloldal párharc kiegyenlített, de elsősorban a baloldali szimpatizánsok rendkívüli passzivitása miatt.

Módszertan:

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. június 17-19. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A PDF-verzió innen elérhető.