Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2016-09-26
Közvélemény-kutatás

Nem pártkérdés a bevándorlás és a terrorizmus megítélése

A magyarok 81 százaléka újabb bevándorlási hullámtól tart, 89 százalékuk szerint pedig ismét terrorcselekmény áldozata lehet Európa. E két kérdésben a baloldali szimpatizánsok és az ismeretlen pártpreferenciájúak is azonosan vélekednek, ami jól mutatja a bevándorlás és a terrorizmus megítélésének pártszimpátiát felülíró jellegét – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2016-09-26_HU

A kutatás alapján a magyarok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a következő egy évben újabb bevándorlási hullám érheti el Európát, ezt mindössze a teljes felnőtt népesség 15 százaléka véli valószínűtlennek. E kérdésben tízből nyolc baloldali szimpatizáns (82 százalékuk) is azonosan vélekedik, míg az ismeretlen pártpreferenciájúak 77 százaléka ugyancsak tart egy újabb migrációs hullámtól.

A teljes felnőtt népesség 89 százaléka szerint egyébként a közeljövőben ismét terrorcselekmény áldozata lehet Európa, ebben csak a magyarok 8 százaléka kételkedik. E kérdésnél sem tér el a baloldaliak és az ismeretlen pártpreferenciájúak véleménye, tízből közel kilencen (89-89 százalékban) tartanak valószínűnek egy újabb támadást.

Mindez jól mutatja a bevándorlás és a terrorizmus megítélésének pártszimpátiát felülíró jellegét.

Módszertan:

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. szeptember 18-21. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.