HM20141213_126_focuspoint_926x504
Közvélemény-kutatás

Nem segített Botka László az MSZP-n

Év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a kormánypártokkal májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2017-06_03_HU

Májusban a teljes felnőtt népesség 29 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, a kormánypártokkal így ezúttal is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve. A Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, míg az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. A kisebb pártok közül a DK és az LMP 3-3 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom tábora egyaránt 1 százalékos.

Érdemes kiemelni, hogy 2017 januárja óta, amikor az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét, a szocialisták támogatottsága stagnál. Botka László személye tehát nem segített az MSZP-n, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál. Ez alapján, míg a kormánypártokkal nagyjából 2,4 millióan szimpatizálnak, a szocialistákkal mindössze 600 ezren, ami jóval elmarad a Botka által korábban megcélzott egymillió új támogatótól.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP ezúttal is hozná a 2014-es választáson elért eredményt, ezen a bázison a kormánypártok 44 százalékon állnak. Ezzel szemben a Jobbik a listás szavazatok 21, míg az MSZP a voksok 14 százalékát szerezné meg. A DK és az LMP egyaránt 5-5 százalékon áll, a baloldali szavazótábort viszont a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt tovább osztotta, májusban mindkét párt tábora 3 százalékos volt. A Liberálisok ezen a bázison 2 százalékon, míg az Együtt és a Párbeszéd mindössze 1-1 százalékon állnak.

Módszertan
A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. május 4-23. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.