Nezopont_Intezet_Kozvelemeny-kutatas_20170401_cover
Közvélemény-kutatás

Stabil kormánypárti előny, széteső ellenzék

A Jobbik támogatottsága a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve öt százalékponttal marad el a párt 2014-ben elért 21 százalékos belföldi listás eredményétől – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a baloldali szavazótábort a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny-kutatas_20170401

A Fidesz-KDNP márciusban is magabiztosan vezette a pártversenyt, ezúttal a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami a februári 33 százalék után mindössze hibahatáron belüli elmozdulást jelent. Azonos bázison a Jobbikkal 11, az MSZP-vel 7, a DK-val és az LMP-vel 3-3, míg az Együttel, a Párbeszéddel és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal egyaránt 1 százalék szimpatizál. A Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom is elérte az 1 százalékos mérhetőségi szintet.

A legvalószínűbb listás választási eredményt nézve a Fidesz-KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. Ez alapján a kormánypártok jelenleg jobb listás eredményt érnének el 2014-hez viszonyítva, a Jobbik támogatottsága viszont öt százalékponttal elmarad a 2014-ben megszerzett – és az előző hónapban is mért – 21 százalékos belföldi listás eredménytől. Ennek háttere az, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsok aktivitása változatlanul magas, míg a Jobbik-tábor elbizonytalanodott februárhoz képest.

Az MSZP legvalószínűbb listás választási eredménye 11, a DK-é 6, míg ezen a bázison az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok tábora egyaránt 1 százalékos. Az egykori baloldali összefogás pártjaira így együttesen még mindig többen szavaznának, mint ahányan a Jobbikra (a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve 20 százalék). A baloldali szavazótábort viszont immár a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve. Az LMP tábora ezen a bázison 6 százalék.

Módszertan
A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. március 3-26. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék. Az ábrán az előző havi felméréshez képest tapasztalható százalékpontos eltéréseket is jelöltük.