Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-04-01
Közvélemény-kutatás

Stabilitást mutat a pártok támogatottsága

Mindössze hibahatáron belül változott a teljes népesség körében az egyes pártok támogatottsága, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják – derül ki a Nézőpont Intézet 2015. március 21-27. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Tavaly év vége óta – a 2014-es őszi csökkenő trend után – a kormánypártokat tartósan a teljes népesség 26 százaléka támogatta. A jelenlegi, mindössze hibahatár közeli (3 százalékos) változás így egyszeri eltérés is lehet. A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 16 százalékos, e bázison az MSZP 7, a DK 6, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos táborral rendelkezik. Egyéb pártok legfrissebb kutatásunkban nem rendelkeztek mérhető támogatottsággal. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népességen belül összességében 34 százalékos. Az előző havi felméréshez képest a teljes népesség körében egyik párt támogatottsága sem változott 3 százaléknál nagyobb mértékben, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják.

A prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső potenciális szavazói bázison a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, a DK 12, az MSZP 10, az LMP 7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Érdemben a potenciális szavazói táborok esetében sincsenek komolyabb elmozdulások, a potenciális táborok aránya – ugyancsak kisebb mértékben – kizárólag a választási részvételi hajlandóság ingadozása, valamint a pártszimpatizánsok aktvitásának változása miatt tér el az előző mérés értékeitől.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-04-01 (01)

Pártpreferenciák a teljes népesség körében és a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső potenciális szavazói bázison (%)

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-04-01 (02)

Pártpreferencia trend a teljes népesség körében (%)

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. március 21-27. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A kutatást innen lehet letölteni.