Közlemények

Továbbra is pozitív a magyarok Németország-képe

Németország megítélése összességében továbbra is jó a magyar emberek körében, a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott pozitívan az országról. A megkérdezettek 42 százaléka szerint mindkét fél szerzett előnyöket az elmúlt tíz év német-magyar gazdasági kapcsolataiból. Többek között ez derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásból, amelyet a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletével együttműködve készített.

(tovább…)

TOVÁBB
Közlemények

Az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolata a 2018-as félidős választások fényében

Magyarország és az Egyesült Államok között közös pont a nemzetállamok és a szuverenitás védelme – jelentette ki Michael Gonzalez, a washingtoni Heritage Foundation szakértője a Nézőpont Intézet Az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolata a 2018-as félidős választások fényében című november 12-i sajtónyilvános rendezvényén. Az eseményen Boros Bánk Levente, a Médianéző vezetője mutatta be a Nézőpont Intézet a V4-ek országaiban végzett októberi közvélemény-kutatását.

(tovább…)

TOVÁBB
Közlemények

Fókuszban a cseh választás: tartós lesz-e a V4-ek szövetsége?

Budapest, 2017. október 19. – A cseh választás kapcsán tartott ma rendezvényt a Nézőpont Intézet.

Az eseményen Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője elsőként a 2017-es holland, francia, német, és osztrák választások tanulságait összegezte.

Rámutatott: elsősorban azért volt fontos e választások kimenetele, mivel a nyugati világban zajló változásokat nézve előbb a Brexit, majd a változások valódi epicentrumát jelentő amerikai elnökválasztás volt fókuszban, 2017-ben viszont a kontinentális Európára terelődött a figyelem. Szerinte, ha a 2017-es európai választásokat nem a választások győzteseinek szemszögéből nézzük, hanem a rendszerkritikus erők várakozáson felüli szereplését vesszük alapul, egyértelmű a változás iránti igény.

Fodor Csaba kitért arra, hogy míg a holland választáson megerősödtek a bal- és jobboldali alternatív, rendszerkritikus erők, Franciaországban pedig az elnökválasztás második fordulójába jutott Marine Le Pen, addig Németországban harmadik erővé vált az AfD. Az elemző az osztrák választás példáját is megemlítette, mely a nagykoalíciót eddig vezető szociáldemokraták vereségét és a Zöldek parlamentből való kiesését hozta, ezzel szemben a jobbközép Néppárt (ÖVP) és az euroszkeptikus Szabadságpárt (FPÖ) megerősödött. (tovább…)

TOVÁBB