A száznapos kormány megítélése

A kérdésre válaszolni tudók 57 százaléka elégedett a kormány munkájával, 63 százalékuk pedig a kormányfő munkáját értékelte „jó” vagy „jeles” osztályzattal – a Nézőpont Intézet 2010. augusztus 30. és szeptember 5. között, 2000 fő telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatása szerint. Az országos, reprezentatív mintán készült felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek leginkább az Új Széchenyi Terv meghirdetését és a bankadó bevezetését támogatják, legkevésbé pedig az egykulcsos, de családbarát adózást. Ugyanakkor ezzel a döntéssel is tízből négyen egyetértenek.

Elégedettség a kormány munkájával

A száznapos kabinet tevékenységével a válaszolni tudók 57 százaléka elégedett a Nézőpont Intézet 2010. augusztus 30. és szeptember 5 között 2000 fő telefonos megkérdezésével készült országos kutatása szerint.

A kormány eddigi munkájával leginkább a megyeszékhelyen, illetve a megyei jogú városban élők (62 százalék), valamint a 60 évnél idősebbek elégedettek (62 százalék). Fontos elmozdulás, hogy míg az utóbbi években a megyei jogú városok lakói általában szkeptikusabbak voltak az országos átlagnál a Fidesszel szemben, mára ez a tendencia megfordult.  A kormánypártok szimpatizánsai elégedettek áprilisi döntésükkel, hiszen 78 százalékuk támogatja a kormány munkáját, sőt a Jobbik-szimpatizánsok 32 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 33 százaléka és a szocialista tábor 27 százaléka is inkább elégedett az elmúlt száz nap kormányzati teljesítményével.

Elégedettség a kormány döntéseivel

A kormány eddigi tevékenységeivel és stratégiai döntésével a megkérdezettek többsége inkább elégedett. Arra kértük az embereket, hogy értékeljék az adott intézkedéseket az iskolai osztályzatok alapján, amelyből a négyes és ötös érdemjegyet tekintettük az elégedettség kifejezőjének. A legnépszerűbb intézkedés az Új Széchenyi Terv meghirdetése és a bankadó bevezetése, amelyekkel a megkérdezettek 61 százaléka elégedett, ezektől kevéssel lemaradva 58 százalékkal a kettős állampolgárság bevezetését említették a megkérdezettek. Szintén előkelő helyen szerepelt a kormány árvízi munkájának értékelése: a megkérdezettek 55 százaléka fejezte ki elégedettségét. Legkevesebben az egykulcsos, de családbarát adózás bevezetésével voltak elégedettek (41 százalék) a kormány emlékezetes döntései közül.

Orbán Viktor megítélése

Orbán Viktor ismertsége és támogatottsága kormánya első száz napja után kimagasló. Emlékezetes, hogy négy évvel ezelőtt az akkori kormányfő támogatottsága száz nap elteltével már erősen megfogyatkozott. A nemzeti centrum kormányát vezető politikust minden megkérdezett ismeri és teljesítményével a válaszolni tudók 63 százaléka elégedett. Ők az iskolai osztályzatok alapján jó vagy jeles jeggyel minősítették a miniszterelnök munkáját. Orbán Viktor támogatottsága kiemelkedő a városi lakosság (66 százalék) és a 60 éven felüliek (67 százalék) körében.

Pártpreferencia

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az új kormány száznapos működése után a kormánypártok támogatottsága változatlanul magas. Az összes megkérdezett több mint fele (51 százalék), míg a részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók 60 százaléka a Fideszt támogatja. A három ellenzéki párt összesített támogatottsága sem éri el a kormánypártét: az aktív szavazóknak csak a 13 százaléka választaná az MSZP-t, 10 százaléka a Jobbikot, s 8 százaléka az LMP-t.

2010. szeptember 9.

A közvélemény-kutatás itt letölthető.