Kormánypárti ellenzékiek?

Előzetes a közvélemény-kutatásból: A második Orbán-kormány intézkedéseit az önkormányzati választások után is támogatják az ellenzéki szavazók – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasznak készült országos közvélemény-kutatásából. A második akcióterv válságadóival is a kormánypártiaknál sokkal többen szimpatizálnak.

Az MSZP alighanem ismét elszalasztott egy lehetőséget, hogy baloldali párttá váljon: a szocialista tábor 57 százaléka ért egyet a kormány telekommunikációs- és energiaszektort, valamint a kereskedelmi láncokat érintő adópolitikájával. A Jobbik-szimpatizánsok 77 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 54 százaléka is támogatja a gazdasági válság nyerteseit sújtó átmeneti adók bevezetését.

Októberi elemzésünkben részletesen foglalkozunk a vörösiszap-katasztrófával, a kormány adóreformjával és a legfrissebb pártpreferencia mellett a tíz legismertebb magyar politikus alkalmassági indexével is.
valsagado2Ön inkább egyetért, vagy inkább nem ért egyet a telekommunikációs- és energiaszektort, valamint a kereskedelmi láncokat érintő átmeneti válságadók bevezetésével?

A második akcióterv válságadóival is a kormánypártiaknál sokkal többen szimpatizálnak. Saját bevallásuk szerint az emberek 96 százaléka hallott a telekommunikációs- és energiaszektort, valamint a kereskedelmi láncokat érintő átmeneti adók bevezetéséről. Közülük tízből heten (68 százalék) támogatják a közvetlenül nem az embereket, hanem a gazdasági válság nyerteseit sújtó politikát. Míg a Fidesz-tábor 77 százaléka ért egyet a válságadók bevezetésével, addig a Jobbik-szimpatizánsok 75 százaléka, a szocialista tábor 57 százaléka és a Lehet Más a Politika szimpatizánsainak 54 százaléka is a kérdésben azonos véleményen van. Látható, hogy az ellenzéki szavazók jelentős része is a kormány mellett áll ebben a kérdésben. Az MSZP alighanem ismét elszalasztott egy lehetőséget, hogy baloldali párttá váljon.

További részletes elemzést olvashat a Heti Válasz eheti számában, valamint holnap a Heti Válasz és a Nézőpont Intézet online felületein.

(A felmérést 2010. október 18-a és 21-e között készítette a Nézőpont Intézet, reprezentatív mintán, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3,2 százalék.)