Ünnepi forgatag

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása

Idén március 15-én tízből hat magyar nemtől, kortól és pártszimpátiától függetlenül mellére tűzi a 163 évvel ezelőtti forradalom ma élő legfontosabb szimbólumát, a kokárdát. A megkérdezettek többsége számára azonban nem vonzóak a hivatalos megemlékezések.

Egy évvel korábban, a fokozódó kampányhangulatban a megkérdezettek alig negyede vallotta, hogy részt vesz valamilyen megemlékezésen, 2011. március idusát azonban sokkal többen töltik előre láthatólag az utakon és tereken: a megkérdezettek harmada tervezi közös ünneplésen való részvételét.
A vidéki településeken lehet számítani a legnagyobb ünnepi közösségre (34-38 százalék), a fővárosiak pedig inkább pihenéssel töltik az ünnepnapot (28 százalék).
Érdekes különbségeket találunk a különböző pártok táboraiban: leginkább a kormánypártok szimpatizánsainak fontos a közös ünnep (41 százalék), az ellenzéki táborokra kevésbé lehet számítani. Az LMP szimpatizánsok 63 százaléka nem talál magának vonzó megemlékezést, a Jobbik-szimpatizánsok 64, a  szocialista szimpatizánsok pedig 65 százaléka marad otthon idén március 15-én.

1

2

Az adatfelvétel 2011. március 7. és 10. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően +/- 3,2 százalék körüli.