Önbizalom-hiányos ellenzék

A választásra jogosult felnőtt magyar lakosság 25 százaléka szimpatizál bevallottan az ellenzék bal oldalával (MSZP: 13 százalék, Együtt 2014: 8 százalék, DK: 2 százalék, LMP: 2 százalék), további 13 százaléka pedig a radikális Jobbikkal – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Eközben a Fidesz-KDNP-t a magyarok 34 százaléka preferálná biztosan egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson. Az esélyek latolgatásában kiemelt figyelmet érdemel a választási részvételét biztosra ígérők csoportja is, hiszen az ő voksaik mutatják egy-egy párt sikerét szimpatizánsaik mozgósításában. Az aktív szavazók (az összes megkérdezett 61 százaléka) körében 48 százalékkal szerepel a Fidesz-KDNP, a szocialistákat 18, a radikálisokat 15, az Együtt 2014-et 12, míg az LMP-t és a DK-t 2, illetve 4 százalék támogatja.

A végső választási előkészületekről szóló évnek tehát az ellenzék még mindig jelentős lépéshátrányból indulhat neki. Ha a pártverseny mögöttünk hagyott egy-másfél évét vizsgáljuk, akkor a kormányoldal stabilitása mellett a kormányváltást szorgalmazó pártok növekedési korlátaira figyelhetünk fel (2012 januárjában a megkérdezettek 34 százaléka vallotta magát a Fidesz-KDNP támogatójának, 9 százaléka az MSZP, 11 százaléka a Jobbik, 4 százaléka az LMP, 1 százaléka pedig a DK szimpatizánsának). Az időszak egyedüli jelentős fejleménye Bajnai Gordon mozgalmának megjelenése volt, amely a korábban rejtőzködők (és más pártot támogatók) sorából mára 8 százalékos erővé nőtte ki magát.

A legfontosabb megállapítások:
.
– a baloldali ellenzék a választásra jogosultak negyedének támogatását tudhatja maga mögött (MSZP: 13 százalék, Együtt 2014: 8 százalék, DK: 2 százalék, LMP: 2 százalék)
– a jelenlegi kormánypártok népszerűségi előnye továbbra is jelentős (34 százalék)
– a fentiek magyarázatául szolgálhat, hogy a 2014-es győzelmi kilátásokban az ellenzéki pártok szimpatizánsai kevésbé optimisták
Abra_1
Abra_2

Az elemzést innen lehet letölteni.