Változatlan erőviszonyok

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása a Heti Válasz számára.

A Nézőpont Intézet 2013. március 4-8. között készített kutatása szerint most vasárnap a felnőtt magyar lakosság 32 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP-t, 11 százaléka az MSZP-t, 5 százaléka Bajnai Gordon formációját, 2 százaléka pedig Gyurcsány Ferenc pártját. Az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásait figyelve a pártversenyről az a kép alakulhat ki, hogy miközben a kormánypártok népszerűsége a teljes népesség körében rövid távon is tartogathat még növekedési potenciált, ugyanakkor a fragmentált ellenzék szereplőinek a várható megegyezésig saját korlátjaikkal is küzdeniük kell.

A felnőtt magyar lakosságot régiónként nem és korcsoport, országosan pedig iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentáló 1000 fős kutatás eredményei azonban arra is rávilágítanak, hogy a jelenlegi bizonytalanok 47 százaléka (a teljes népesség mintegy 12 százaléka) kormányváltó hangulatban szemléli az ellenzéki oldal esélyeit.

A választásra jogosultak 52 százaléka venne részt egy most vasárnap esedékes választáson, ahol körükben 41 százalékos támogatottságot élvezne a Fidesz-KDNP, 15 százalékosat az MSZP, 12 százalékosat a Jobbik, 7 százalékosat az Együtt 2014, 5 százalékosat pedig a DK.

változatlan erőviszonyok_1abra

valtozatlan_eroviszonyok20130313_kep2