Az új MNB-vezetés első 100 napja

2013. március 4-én vezetőváltás történt a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Ezen a napon lépett hivatalba az MNB új elnöke, Matolcsy György. A jegybanki vezetőváltás egyben monetáris politikai irányváltást is jelentett.

Az új jegybanki vezetés élt a jegybanktörvényben meghatározott jogaival, azaz a monetáris politikával kapcsolatos stratégiai döntéseket hozott, amelyek eltértek az előző összetételű Monetáris Tanács stratégiai döntéseitől. A monetáris politikai gondolkodás megújulásának központi eleme a reálgazdasági érdekek fokozottabb figyelembe vétele, a gazdasági növekedés támogatása. A jegybank kommunikációs gyakorlata is módosult.

A jegybanki alapkamat fokozatos, óvatos csökkentése mellett az MNB hitelösztönzési eszközök alkalmazásáról döntött. Az MNB Növekedési Hitelprogramja a banki érdeklődést tekintve sikeresnek tekinthető, az MNB a banki túljegyzések miatt az első pillért 70 százalékkal, a második pillért pedig 30 százalékkal emelte meg. Az új MNB-vezetés első 100 napjának tevékenysége konszolidált monetáris politikára utal. A kommunikációs gyakorlat módosítása vitatható lehet, ugyanakkor összességében különösebb szakmai kritika nem fogalmazható meg. A magyar monetáris politika a megújítás ellenére is óvatos és konzervatív.

A Nézőpont Intézet Gazdaságkutató Műhely elemzését innen lehet letölteni.