Első látásra Bajnai vezet

A Nézőpont Intézet 2013. augusztus 21-24. között készített kutatása szerint most vasárnap a felnőtt magyar lakosság 12 százaléka támogatná Bajnai Gordont, 7 százaléka pedig Mesterházy Attilát a miniszterelnöki székért folyó versenyben.

Múlt hét pénteken az Együtt 2014-PM pártszövetség a politikusok helyett a közvélemény-kutatókra bízta volna annak eldöntését, ki legyen a baloldal lassan egy éve keresett kormányfő-jelöltje. A javaslat nem a „tudatlanság fátyla” alatt született. Első látásra ugyanis a számok alapján egyértelműnek tűnik Bajnai vezetése: a teljes népességben 12 százalék támogatja őt és 7 százalék Mesterházy Attilát, a kormányváltást akarók körében pedig 26 százalék a volt kormányfőt és 16 százalék az MSZP-elnökét. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a két jelölt-jelölt közül kinek van „a legnagyobb esélye” legyőzni Orbán Viktort 2014-ben, már sokkal kiegyenlítettebb a kormányváltást akarók véleménye: 35 százalékuk Bajnait, 30 százalékuk Mesterházyt nevezte meg. A nyitott végű versengés résztvevői számára azonban elgondolkodtatható lehet, hogy a teljes népesség – lényegében az év eleje óta változatlan – 39 százaléka, azaz közös támogatóik kétszerese, épp közös ellenfelüket, Orbán Viktort szeretné továbbra is kormányfőnek.
Első látásra Bajnai vezet_dia
Ha ma Ön dönthetné el, hogy ki legyen a kormányfő, kit választana az alábbi személyek közül? (a teljes népesség és a 2014-ben kormányváltást akarók körében)
Első látásra Bajnai vezet_dia2
Ön szerint az alábbiak közül melyik baloldali jelöltnek van a legnagyobb esélye arra, hogy 2014-ben legyőzze Orbán Viktort? (a 2014-ben kormányváltást akarók körében)
.
A kutatás 2013. augusztus 21-24. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült.
.
A kutatás innen tölthető le.
.