Meggyőző fölénnyel vezet Tarlós, Falust Bokros is előzheti

Tarlós István meggyőző előnnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt (50%), a közös baloldali jelöltet, Falus Ferencet (11%) pedig jelenleg még Bokros Lajos (14%) is megelőzi – derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fős reprezentatív telefonos budapesti közvélemény-kutatásából, melyet szeptember 7. és 17. között készített.

Tarlós István meggyőző előnnyel vezet vetélytársai előtt, az összes megkérdezett 38 százaléka szavazna rá az önkormányzati választáson. A második helyen jelenleg Bokros Lajos áll 12 százaléknyi szimpatizánssal, a baloldali pártok által támogatott Falus Ferenc pedig csak 8 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött az összes megkérdezett körében. Csárdi Antal és Staudt Gábor e körben egyaránt 3-3 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik.

A várható eredményt leginkább kirajzoló potenciális szavazói bázison Tarlós István a voksok felével rendelkezik, Bokros Lajos 14, Falus Ferenc pedig 11 százalékával. További 9 százaléknyi olyan aktív baloldali szimpatizáns is van ugyanakkor, akik még nem döntötték el, melyik jelöltet támogatnák, voksaik vélhetően Bokros és Falus között fognak megoszlani. A potenciális támogatói bázison az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje egyaránt 7-7 százalékos tábort tudhat maga mögött, egyéb jelöltre e körben 2 százalék szavazna.

A Fidesz-KDNP összességében meggyőző előnnyel rendelkezik a fővárosi pártpreferenciák szerint is, ami alapvetően a baloldali szavazók megosztottságából következik. Az összes megkérdezett közül 32 százalék szimpatizál a kormánypárttal, az Együtt-PM 10, az LMP 9, az MSZP és a DK 8-8, a Jobbik pedig 7 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik Budapesten. Ha a fővárosi baloldali szimpatizánsokra egy tömbként tekintünk, jól látható, hogy a budapesti pártpreferencia alapvetően kiegyenlített a kormánypártok és a baloldali ellenzék relációjában. Mindez azt is jelenti, hogy az október 12-i voksolás nem tekinthető tét nélkülinek, a „billegő” kerületekben ugyanis fontos szerepe lesz az ottani polgármester-választásnak is. A kerületi polgármesterek többségét jelenleg adó Fidesz-KDNP számára viszont kedvezhet, hogy az összes válaszadó 65 százaléka elégedett kerülete polgármesterének munkájával.

Készült 2014. szeptember 7-17. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra fővárosi szinten reprezentatív mintán. A maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

A kutatást innen lehet letölteni.