A baloldal vertikális gyengülése ― az önkormányzati választás öt dimenziója

Összefoglaló

A 2014-es áprilisi és májusi szavazások eredményei, a közvélemény-kutatási adatok valamint a helyi erőviszonyok alapján újabb nagyarányú kormánypárti győzelemre számíthatunk október 12-én az összképet tekintve, ám mivel az önkormányzati választásokon többdimenziós verseny zajlik, így érdemes részletesebb prognózist is készíteni. Többszintű elemzésünkben megvizsgáltuk az önkormányzati választás öt dimenzióját, feltérképezve a fővárosi esélyeket, a megyei jogú városok és a megyei közgyűlések várható eredményeit, kitérve a tízezernél nagyobb lélekszámú városokra és a kistelepülésekre.

Budapesten Tarlós István győzelme és a fővárosi közgyűlés kormánypárti többségének megmaradása várható. A kormányoldal számára legnegatívabb forgatókönyv megvalósulása esetén sem tud a baloldal azon az összbenyomáson javítani, hogy elszalasztották az esélyt Budapesten. A megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak az inkumbens hatásnak és polgármesterváltó hangulat hiányának köszönhetően. Miskolcon lesz a legnagyobb küzdelem a pártok között, ahol szinte megjósolhatatlan a választás kimenetele. Bár a megyei közgyűlésekben ismételten a kormánypártok győzelme várható, ám itt a valódi tét az abszolút többség megszerzése lesz.

Minél inkább távolodunk a fővárostól a kisebb települések felé, annál gyengébbek a baloldal kilátásai. Ha a kistelepüléseken nem marad bázisa az ellenzéknek, 2018-as esélyei is könnyen elszállhatnak. Azaz már most a következő országgyűlési választás a tét.

A teljes elemzés innen tölthető le.