Németország hazánk legfontosabb szövetségese

A magyar választópolgárok Németországra tekintenek elsőszámú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet 2015. január 24-26. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A német kancellár és a magyar miniszterelnök között a mai nap esedékes találkozó apropóján készített legfrissebb közvélemény-kutatásunkban arra a kérdésre, hogy melyik ország hazánk legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette. A második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. A választ megfogalmazók többsége tehát Németországot tekinti Magyarország elsődleges szövetségesének. A német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

Nezopont_Intezet_kozvelemeny_kutatas_2015-02-02 (01)

Az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A két ország közti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak.

Nezopont_Intezet_kozvelemeny_kutatas_2015-02-02 (02)

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. január 24-26. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A kutatást innen lehet letölteni.