Közel kétharmados többséget szerezne a Fidesz-KDNP

A Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatására épülő mandátumbecslése szerint egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson is közel kétharmados többséget szereznének a kormánypártok. A Fidesz-KDNP annak ellenére szerezne stabil, erős többséget a parlamentben, hogy teljes népesség körében mért támogatottsága csökkent tavaly ősz óta.

A Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásában publikált potenciális pártpreferencia adatok alapján modellezte, hogy egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson milyen mandátumszámmal kalkulálhatnak a pártok. A 2015. január 24-26. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásunkban a Fidesz-KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos potenciális táborral rendelkezett.

Az erre épülő mandátumbecslés alapján a Fidesz-KDNP 123 mandátumot szerezne (a parlamenti helyek közel kétharmada), ami továbbra is stabil, erős többséget biztosítana a kormánypárti szövetségnek. A Fidesz-KDNP annak ellenére szerezné meg az önálló kormányzáshoz szükséges többséget a parlamentben, hogy teljes népesség körében mért támogatottsága csökkent tavaly ősz óta. A becslés alapján Jobbik 38 helyet szerezne, az MSZP, a DK, valamint az Együtt közösen 29 helyet, az LMP pedig 9 mandátumra számíthatna.

Nezopont_Intezet_Valasztaskutatas_2015-02-16

Módszertan

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése választástörténeti adatbázisok alapján a jelenlegi potenciális pártpreferencia arányokat figyelembe véve ad becslést arra, hogy az egyes pártok hány mandátumot tudnának szerezni, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás. A modell kiszámításakor a 2010-es és 2014-es parlamenti választási eredményeket vesszük figyelembe egyéni választókerületi szinten (a 2014-es választás eredményét nagyobb, 70 százalékos súllyal). A modell alapfeltevése (egyúttal egyszerűsítése) az, hogy az egyéni választókerületi eredmények országos pártlistás eredményektől való eltérését állandónak veszi. Az eltérés kiszámításakor vegyes módszert alkalmazunk, melyben additív és multiplikatív elemeket is felhasználunk. A Nézőpont Intézet aktuális országos potenciális pártpreferencia eredményei alapján becslést adunk arra, hogy az egyes egyéni választókerületekben milyen eredmény születne, melynek segítségével az egyéni helyeket elosztjuk a pártok között. Az országos listás mandátumokat (a töredékszavazatokat is figyelembe véve) a választójogi törvényben meghatározottak szerint számítjuk. A baloldali pártok esetében (MSZP, DK, Együtt, PM) közös indulással számolunk a modellben. A listás mandátumok esetében kalkulálunk a határon túli szavazatokkal is, a 2014-es választás azonos bázisra vonatkozó eredményeit állandónak tekintve (mindez egy plusz mandátumot eredményez jelenleg a Fidesz-KDNP lista javára).

A mandátumbecslést innen lehet letölteni.