Várakozásoknak megfelelő döntést hozott a Monetáris Tanács

A Monetáris Tanács 2015. évi második döntése az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. A mostani kamattartás a Matolcsy György jegybankelnök által támogatott monetáris politikai filozófiának és a jegybank gazdaságélénkítő intézkedéseinek a további folytatását vetíti elő.

A jegybank célja továbbra is a hazai növekedés támogatása. Az év elején meghirdetett Növekedési Hitelprogram kiterjesztése ennek egyik jó eszköze lehet, azonban a korábbiakhoz képest nagyobb kockázat-átvállalást jelenthet a Magyar Nemzeti Bank részéről. Ezt a keresleti volumen ösztönzésével ellensúlyozhatják, így továbbnövelve a hazai hitelezés aktivitását.

A jegybanki vezetésnek a geopolitikai helyzetre is tekintettel kell lennie. Az alacsony európai uniós inflációs szint és hitelhiány idén is alacsonyan tarthatja az Európai Unión belüli növekedést. Ennek elkerülése érdekében hirdette meg az Európai Központi Bank (EKB) – részben az amerikai jegybank (FED) mintájára – eszközvásárlási programját (Quantitative Easing) az eurózóna tagországokban. A program sikeressége nagyban függ attól, hogy a bankok a friss forrást milyen gyorsan tudják hitel formájában kihelyezni, ezáltal pedig felpörgetni a gazdaságot, megszüntetni a hitelínséget és a deflációs kockázatokat.

A kelet-közép-európai régiót vizsgálva Lengyelország inflációs szintje idén negatívba is átfordulhat, míg az egész régióban 1 százalékos szint alatt alakulhat fogyasztói árak növekedése. Ennek fényében Lengyelországban képzelhető el elsőként további monetáris lazítás, akár már az idei első negyedévben, melyet várhatóan a régiós jegybankok is követni fognak.

A magyar jegybanki vezetésnek különös tekintettel kell lennie az eurózónában, és a régiós országokban történő monetáris folyamatokra, valamint az ukrán válság során kialakult bizonytalan keleti gazdasági környezetre. A geopolitikai események eszkalálódása és a következő negyedév – európai uniós szintű – kedvezőtlen inflációs környezete a magyar jegybank részéről is további monetáris lazítást helyezhet kilátásba.

A gyorselemzés innen tölthető le.