Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat mértékén. Továbbra is 1,35 százalékos szinten marad az irányadó ráta. A jegybank döntése felelősnek mondható a hazai és európai folyamatokat vizsgálva. A világgazdasági folyamatokban azonban egyre több, lefelé mutató kockázat kezd kibontakozni.

A hazai inflációs folyamatok lassan ugyan, de kezdenek felpörögni, ami elsősorban a bázishatásoknak köszönhető. Az alacsony alapkamat környezet továbbra is támogathatja a hazai gazdaságpolitikai folyamatokat.

Ugyanakkor a világgazdasági centrumok között kialakult monetáris divergencia, az olajár idei mélypontja illetve egyes feltörekvő piacokon (kínai, orosz) kialakult tőzsdei pánik és leértékelődési hullám is gondot okozhat.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatemelési ciklusa is várhatóan elkezdődhet idén, ahol a legnagyobb kérdés nem az első emelés mértéke, hanem hogy hány további követi majd azt. Mindezekkel szemben a kínai jegybank a tőzsdei rallyra reagálva csökkentette az alapkamatot, ezzel is enyhítve a veszteségek mértékét és ettől várva a gazdaság felpörgését. Az Európai Központi Bank továbbra is folytatja az eszközvásárlási programját, amely további laza monetáris kondíciókat vetít előre. Az MNB-nek leginkább az európai folyamatokhoz kell igazodnia, ezért a hazai monetáris kondíciók lazán tartása felelős döntésre utal.

Továbbá, az elmúlt hetekben egyes feltörekvő piacokon (kínai, orosz, brazil) kialakult leértékelődési hullám is kockázatot jelenthet a magyar gazdaságra nézve, mivel sok befektető tévesen egy lapon szokta említeni ezekkel a piacokkal Magyarországot és a visegrádi régiót. Ennek ellenére a régiós valuták nem kerültek a leértékelődési hullám sodrába, amely a régió gazdasági stabilitását is feltételezheti a feltörekvő piacokkal szemben.

A következő időszakban a tartósan laza monetáris kondíciók jellemezhetik a hazai folyamatokat. Ez kedvező hatást gyakorolhat a gazdaságpolitika menetére. Azonban a Magyar Nemzeti Banknak az egyik szemét továbbra is a világgazdasági eseményeken kell tartania.