Nemzeti egység a kormány mögött bevándorlás-ügyben

A megkérdezettek 87 százaléka ellenzi az illegális bevándorlást, legtöbben gazdasági okok és terrorveszély miatt – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. szeptember 6-12. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a lakosság egyértelmű többsége (55 százalék) támogatja a magyar-szerb határon létesített határzárat, míg az Európai Unió által szorgalmazott menekültkvótákat csak kevesebb, mint harmaduk (28 százalék). A magyar kormányt a teljes népesség mindössze 5 százaléka tartja felelősnek a menekültválságért.

A magyarok továbbra is befogadóak a ténylegesen háború elől menekülők kapcsán, őket a teljes népesség 65 százaléka fogadná be. Az illegális bevándorlást viszont 87 százalékuk ellenzi, és csak 7 százalék elnéző e téren. Az illegális migrációt még a baloldali pártok táborán belül is kétszer annyian ellenzik, mint ahányan nem. A magyar-szerb határon létesített határzárat a megkérdezettek 55 százaléka támogatta (a kutatás adatfelvétele még a szeptember 15-i események előtt zajlott). Az Európai Unió által szorgalmazott menekültkvóták elutasítottsága egyértelmű: e törekvést a megkérdezettek kevesebb, mint harmada (28 százaléka) támogatta. A brüsszeli kvótarendszer ugyancsak megosztja az elképzelést leginkább támogató baloldali pártok táborát.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-24 (01)

Elsősorban gazdasági okokból és a terrorveszély miatt (32, illetve 29 százalék) félnek az illegális bevándorlást ellenző magyarok, 16 százalékuk első helyen a kulturális és vallási különbségeket, 14 százalékuk pedig az egészségügyi kockázatokat emelte ki.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-24 (02)

A megkérdezettek 18 százaléka véli úgy, hogy a Magyarországra érkező illegális határátlépők elsősorban gazdasági bevándorlók, míg további 33 százalék szerint a migránsok inkább gazdasági bevándorlók, bár lehetnek köztük ténylegesen háború elől menekülők is. A teljes népesség több, mint a fele (51 százalék) így arra hajlik, hogy a migránsok inkább gazdasági bevándorlók. A megkérdezettek további 26 százaléka szerint ráadásul a migránsok ugyan inkább háború elől menekülnek, de e csoport is úgy véli, lehetnek köztük gazdasági bevándorlók is. Csupán 11 százalékban – leginkább a baloldali szimpatizánsok – válaszolták azt, hogy a migránsok elsősorban háború elől menekülnek.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-24 (03)

A magyarok elsősorban az Egyesült Államokat tartják felelősnek a hazánkban kialakult menekültválságért (24 százalékban). A megkérdezettek további 19 százaléka szerint a válságért az Európai Unió és a vezető nyugat-európai államok, 17 százalék szerint a közel-keleti háborús helyzet, 15 százalék szerint pedig az Iszlám Állam terrorszervezet felelős. A magyar kormányt e kérdésben a teljes népesség mindössze 5 százaléka tartja felelősnek.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-24 (04)

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. szeptember 6-12. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A kutatást innen lehet letölteni.