Tavaly szeptember óta nem volt ilyen erős a Fidesz-KDNP

A bevándorlás-ügyben kialakult nemzeti egység hatására szeptember végére 5 százalékponttal 34 százalékra erősödött a kormánypárti tábor a teljes népesség körében. A Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt legutóbb ilyen erős – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a szeptember 16-i röszkei atrocitás óta eltelt egy hét alatt 18 százalékponttal nőtt a magyar-szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága, ezzel a magyarok már közel háromnegyede (73 százaléka) támogatja azt.

Az illegális bevándorlás elutasítása és a kormányzati bevándorlás-politika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő „nemzeti üggyé” vált. A tartós stabilizáció után vélhetően ennek is köszönhető a Fidesz-KDNP táborának szeptemberi erősödése. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében szeptember végére 5 százalékponttal, 34 százalékra erősödött. A szeptember 19-24. között készült reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt legutóbb ilyen erős. A Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egyenként 1 százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is 1 százalékos, míg az egyéb párttámogatók aránya 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz-KDNP így vélhetően innen erősödött.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-28 (01)

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 26, MSZP 9, a DK 8, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig 4 százalékos. A Fidesz-KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát. Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-09-28 (02)

Kutatásunkból kiderül az is, hogy a teljes népesség körében egy hét alatt 18 százalékponttal, 55 százalékról 73 százalékra nőtt a magyar-szerb zöldhatáron létesített biztonsági határzár támogatottsága, ezzel a magyarok már közel háromnegyede támogatja azt. A határvédelemmel való elégedettséget mutatja az is, hogy a kerítés román és horvát határszakaszok irányába való bővítését közel azonos mértékben, 71 százalékban támogatják.

Módszertan
A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2015. szeptember 19-24. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A kutatás innen tölthető le.