VISSZAÁLLT A CENTRÁLIS ERŐTÉR

A pártverseny szempontjából a Fidesz-KDNP az év nyertese, a Nézőpont Intézet havi közvélemény-kutatásai alapján a kormánypártok az év elei mélypont (26 százalék) után év végére 8 százalékpontot tudtak erősödni.

A felmérések alapján ezzel 2015 végére visszaállt a bevándorlási válság előtt, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér. Jelenleg egyik ellenzéki erő sem érdemi kihívója a kormánypártoknak.

A Jobbik mindössze halványuló részsikereket mutatott fel idén. A tapolcai győzelem utáni közel 20 százalékos támogatottság után év végére 10 százalékra zsugorodott a Jobbik-tábor. Az októberi és novemberi gyengülés után ez már a néppártosodás végső kudarcát mutatja.

A baloldal sem tudta növelni táborát. A teljes felnőtt népességben az MSZP tavasz óta a 10 százalékos lélektani határ alatt mozog, a DK pedig egész évben stagnált. Míg az LMP jelenleg alulról súrolja a parlamenti küszöböt, az Együtt és a PM egyes hónapokban alig volt mérhető.

A Nézőpont Intézet decemberi közvélemény-kutatása alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága továbbra is 34 százalék. A Jobbik 10, az MSZP 9, a DK 6, az LMP 3, míg az Együtt 1 százalékos táborral bír.

A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 21, MSZP 11, a DK 9, az Együtt és a PM 1-1, az LMP tábora pedig 4 százalékos.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2015-12-16

A kutatás a Heti Válasz megbízásából készült.

Módszertan
A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2015. december 3-7. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A kutatás innen tölthető le.