Nem profitált az ellenzék a pedagógustüntetésből

Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni támogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2016. február 12-17. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat: noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer, illetve 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2016-02-24_01

A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal.

Az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik-MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (ezúttal 11 százalékos a januári 10 százalék után), a szocialistákkal viszont a januári 11 százalék helyett most csak 8 százalék szimpatizál. Az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében így 3 százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt.

Más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP pedig 3 százalékos táborral bír.

Nezopont_Intezet_Kozvelemeny_kutatas_2016-02-24_02

A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből.

A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett jobban: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialista pártéhoz. Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat az ex-kormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszus kapcsán.

Noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer, illetve 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát. A baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen szimpatizálnak (16 százalék), mint a radikális jobboldallal (11 százalék).

Módszertan:

A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2016. február 12-17. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Innen letölthető.