EGYRE ROSSZABB A MACRONRÓL KIALAKULT KÉP A VISEGRÁDI ORSZÁGOKBAN

Emmanuel Macron az elmúlt évben rendszeresen bírálta a Visegrádi Együttműködés országait, ami nyomot is hagyott a francia elnök imázsán. Ismertsége és az őt elutasítók aránya nőtt, a róla jó véleménnyel lévők aránya azonban nem változott a visegrádi országok lakosainak körében.

Ennek hatására már kevesebben kedvelik (33 százalék) őt a V4-es országokban, mint amennyien rossz véleménnyel (38 százalék) vannak róla – derül ki a Nézőpont Intézet négy országban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) készített telefonos közvélemény-kutatásából.

Nem maradt következmények nélkül Emmanuel Macron, a térség országait, főként a bevándorláspolitikájuk miatt ért folyamatos kritikája. Egyrészt jelentősen nőtt a politikus ismertsége a visegrádi régióban, míg 2017-ben a Visegrádi Négyek felnőtt népességének 28 százaléka nem hallott még a Francia Köztársaság elnökéről, idén ez az arány mindössze 18 százalék volt. Másrészt míg 2017-ben csupán a megkérdezettek 22 százaléka volt rossz véleménnyel róla, idén már a négy ország népességének átlagosan 38 százaléka fogalmazott meg elutasító véleményt róla. Annak ellenére sem változott az Európai Parlament liberális frakciójához frissen csatlakozott párt vezető politikusát kedvelők 33 százalékos aránya a két felmérés között, hogy egyre többen ismerik. Azt lehet tehát mondani, hogy a Visegrádi Együttműködés országaiban a francia elnök ismertségének növekedése teljes mértékben annak köszönhető, hogy egyre rosszabb véleménnyel vannak róla a térség lakosai.

Nem nemzetspecifikus tendenciákról beszélhetünk azonban Emmanuel Macron esetében. Minden egyes, a Visegrádi Együttműködésben részt vevő országban nőtt a francia elnök ismertsége, de ezzel együtt elutasítottsága is. Csehországban 30-ról 46 százalékra, Lengyelországban 25-ről 32 százalékra, Magyarországon 16-ról 40 százalékra, Szlovákiában pedig 16-ról 33 százalékra nőtt a Macronról rossz véleménnyel bírók hányada. Tehát leginkább hazánkban változott negatív irányba az államfő megítélése, amellett, hogy az őt nem ismerők aránya is még mindig itt a legnagyobb (26 százalék). Mindez azt jelenti, hogy a hozzávetőleg 50 milliós választókorú népességből több, mint 18 millióan utasítják el Emmanuel Macront, 6 millió fővel többen, mint egy évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.