A MAGYAROK TÖBB MINT 80 SZÁZALÉKA TÁMOGATJA A KORMÁNY CSALÁDPOLITIKAI DÖNTÉSEIT

A kormány demográfiai fordulatot segítő családpolitikai megoldásait társadalmi konszenzus övezi, 10-ből 8 megkérdezett jó döntésnek tartja a magyar családok kiemelt támogatását – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. 

A családpolitika központba állításával (81 százalék), a CSOK-kal (68 százalék) és a családoknak juttatott még több támogatással (69 százalék) is túlnyomó többséggel egyetértenek a magyarok, ez ritka nemzeti egységet mutat.

A családok támogatásáról szóló, sorban a nyolcadik Nemzeti Konzultáció eredményei alapján jelentős szakpolitikai lépésekre lehet számítani a magyar kormány részéről. A Nemzeti Konzultáció egybehangzó eredményein túl látható, hogy csaknem minden magyar polgár számára kulcskérdés a kedvező demográfiai és családalapítási környezet biztosítása. A Nézőpont Intézet adatai szerint, a megkérdezettek 81 százaléka jó döntésnek tartja, hogy a kormány az állami támogatáspolitika központjába a családokat helyezte. Nincs olyan társadalmi csoport, ahol ne élvezne többséget ez az attitűd, még a leginkább szkeptikus baloldali szimpatizánsok közel kétharmada (63 százalék) is egyetért ezzel az iránnyal.

A jövőre vonatkozóan is fontosnak tartják a magyarok a családok megsegítését, ezt mutatja, hogy a megkérdezettek 69 százaléka szerint az eddigieknél is több pénzt kellene az állami költségvetésből családtámogatásra fordítani. A demográfiai fordulat szorgalmazása pártok feletti, nemzeti ügynek tekinthető, mert pártszimpátiától függetlenül mind a baloldali, mind a jobboldali érzelmű szavazók jelentős többsége egyetért a támogatások mértékének növelésével, a Jobbikosok 90 százaléka, a baloldali szimpatizánsoknak pedig bő kétharmada (68 százaléka).

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási adatai alapján az is elmondható, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) ismert és egyértelműen jó kezdeményezés a magyarok szemében: a megkérdezettek 68 százaléka így nyilatkozott erről. Fontos kiemelni, hogy nem csak a többgyerekes családok esetében ilyen magas ennek a támogatási formának az elismertsége: a 18 évnél fiatalabb gyermekkel nem rendelkezők körében 67, az egygyermekes családoknál 74 százalék tartja jó kezdeményezésnek ezt a típusú az állami támogatást.

A kormány családpolitikájával való elégedettség egyértelmű és ritka nemzeti egységet mutat. Ehhez hasonló pártokon átívelő konszenzus a kabinet migrációs politikájának megítélésében volt még tapasztalható, a Nézőpont Intézet korábbi közvélemény-kutatásai alapján a határzárral 82 százaléknyian, a kormány határpolitikájával pedig 69 százaléknyian voltak elégedettek.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018 november 09. és 16. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.