OTTHONTEREMTÉS: EGYETÉRTENEK A MAGYAROK A KORMÁNYZATI IRÁNYVONALLAL

Közel 7 millióan hallottak és 3 millióan beszéltek a magyar kormányfő által korábban bejelentett családvédelmi akciótervről – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A kormány családpolitikájának támogatottsága továbbra is elsöprő (79 százalék) az ellenzéki pártok szimpatizánsainak körében is 50 százalék felett van.

A megkérdezettek 85 százaléka szerint fontos, hogy saját tulajdonú lakásban lakjon valaki. A fiatalok (18-29 évesek) még ennél is valamivel nagyobb arányban (87 százalék) tartották fontosnak azt, hogy saját tulajdonú lakást birtokoljanak, ugyanakkor jelenleg mindösszesen 35 százalékuknak van saját tulajdonú ingatlana. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kibővítésének, valamint a Falusi CSOK bevezetésének nem titkolt célja az, hogy a fiatal, családalapítás küszöbén állók számára lehetőséget teremtsen saját tulajdonú ingatlan szerzésére is, ezért elmondható, hogy a Kormány jól ismerte fel a magyar társadalom igényeit.

10-ből 8-an továbbra is egyetértenek a családtámogatások középpontba állításával. Azt, hogy pártpolitikai dimenziókon átívelő kérdésről van szó bizonyítja, hogy a jobbikosok 67, az MSZP és DK szimpatizánsok 60, és az LMP-hez húzók 61 százaléka is egyetért azzal, hogy a kormány jól döntött akkor, amikor az állami támogatáspolitika középpontjába a családokat helyezte. A Fidesz-KDNP szimpatizánsai között ez az arány 97 százalék.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.