A NAGYPÉNTEKI MUNKASZÜNETNEK MÉG A KORMÁNYELLENESEK IS ÖRÜLNEK

A magyarok 86 százaléka támogatja a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását – derült ki a Nézőpont Intézet online villámkutatásából.

Az Orbán-kormány 2017-es döntésének még a kormányellenesek több, mint háromnegyede (78 százalék) is örül. Ez is mutatja, hogy a Fidesz-KDNP a migráció és a családpolitika területén túl is pártokon átívelő konszenzust tud teremteni egyes intézkedéseivel.

A megkérdezettek fele (51 százalék) tudta, hogy körülbelül hány éve nyilvánították munkaszüneti nappá nagypénteket, míg az emberek harmada (31 százalék) vélte úgy, hogy idén lesz először pirosbetűs ünnep ez a nap. A magyarok többsége az Orbán-kormány intézkedéseként gondol a munkaszüneti nappá nyilvánításra, mindössze a megkérdezettek 5 százaléka vélte úgy, hogy egy régebbi kabinet vezette be ezt az intézkedést.

A magyarok túlnyomó többsége tudta, hogy keresztény ünnep nagypéntek, de azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mire emlékezünk, bizonytalan válaszok születtek. A válaszolók 43 százaléka tudta, hogy Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények ezen a napon.  A megkérdezettek egyharmada (31 százalék) tévesen úgy vélte, Jézus feltámadását ünnepeljük nagypénteken.

Módszertan

A Nézőpont Intézet Magyar Nemzet megbízásából végzett, a teljes felnőtt népességre nem kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív online közvélemény-kutatása 500 fő megkérdezésével történt, a 2019. április 14-én.