MÁRKI-ZAY PÉTER POLGÁRMESTERKÉNT MEGBUKOTT, POLITIKUSKÉNT NEM

A vásárhelyiek több mint fele (53 százaléka) elégedetlen Márki-Zay Péter eddigi polgármesteri tevékenységével és csak tízből négyen (39 százalék) voltak elégedettek – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Ettől nem függetlenül egy fideszes jelölt 54 százalékot kapva le is győzné egy most vasárnap tartandó választáson.

Nagyjából négy hónappal az őszi helyhatósági választásokat megelőzően, a hódmezővásárhelyiek többsége elégedetlen a polgármester munkájával. A Nézőpont Intézet márciusi felméréséhez képest nyolc százalékponttal (45-ről 53-ra), a tavaly nyári felméréshez képest pedig tizenhárom százalékponttal (30-ról 53-ra) nőtt a városvezető munkájával elégedetlenek aránya. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban többen voltak elégedettek a polgármester munkájával, mint amennyien nem, márciusra ezek az arányok kiegyenlítődtek, mostanra pedig már a Márki-Zay Péter munkájával elégedetlenek kerültek többségbe.

A vásárhelyi polgármester tehát nem egyszerűen legyőzhető, mint ahogyan azt a márciusi adatfelvétel alapján jeleztük, hanem városvezetőként úgy tűnik, már el is vesztette a versenyt. Ugyanakkor pártpolitikusként még lehet jövője. A helyiek 54 százaléka szerint a polgármester országos szintű politizálással tölti ideje túlnyomó részét.

A polgármester népszerűtlenségével szemben látható, hogy a kormánypártok társadalmi támogatottsága magas. Egyrészt azért, mert a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 48,5 százalékos listás szavazati eredményt ért el a városban. Ez háromszor magasabb, mint a második helyezett DK szavazataránya és 40 százalékponttal több, mint a Márki-Zay Pétert támogató Jobbik táborának mérete. Másrészt a közvélemény-kutatásból kiderült, hogy egy fideszes jelölt ellen kikapna Márki-Zay Péter, a biztos szavazók körében 54 százalékon áll jelenleg egy kormánypárti jelölt a regnáló városvezetővel szemben. Jól megválasztott jelölttel tehát Hódmezővásárhely újra kormánypárti vezetőt kaphat.

Márki-Zay Péter tavaly februári kampányát Lázár János ellenében építette fel. Az idei választáson azonban erre kisebb esélye lehet, mert ma már a korábbi polgármester és volt kancelláriaminiszter a városban a legnépszerűbb politikus. Lázár Jánost a vásárhelyiek 58 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, míg Márki-Zay Pétert csak 38 százalékuk. A hivatalban lévő polgármester számára az is elgondolkodtató adat, hogy a helyiek 51 százaléka nem szeretné semmilyen fontos politikai pozícióban látni.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. május 29-31. között készült 500 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb helyi lakosságra nem és kor szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 4,5 százalék.