Közlemények

Az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolata a 2018-as félidős választások fényében

Magyarország és az Egyesült Államok között közös pont a nemzetállamok és a szuverenitás védelme – jelentette ki Michael Gonzalez, a washingtoni Heritage Foundation szakértője a Nézőpont Intézet Az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolata a 2018-as félidős választások fényében című november 12-i sajtónyilvános rendezvényén. Az eseményen Boros Bánk Levente, a Médianéző vezetője mutatta be a Nézőpont Intézet a V4-ek országaiban végzett októberi közvélemény-kutatását.

(tovább…)

TOVÁBB
Közlemények

Fókuszban a cseh választás: tartós lesz-e a V4-ek szövetsége?

Budapest, 2017. október 19. – A cseh választás kapcsán tartott ma rendezvényt a Nézőpont Intézet.

Az eseményen Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője elsőként a 2017-es holland, francia, német, és osztrák választások tanulságait összegezte.

Rámutatott: elsősorban azért volt fontos e választások kimenetele, mivel a nyugati világban zajló változásokat nézve előbb a Brexit, majd a változások valódi epicentrumát jelentő amerikai elnökválasztás volt fókuszban, 2017-ben viszont a kontinentális Európára terelődött a figyelem. Szerinte, ha a 2017-es európai választásokat nem a választások győzteseinek szemszögéből nézzük, hanem a rendszerkritikus erők várakozáson felüli szereplését vesszük alapul, egyértelmű a változás iránti igény.

Fodor Csaba kitért arra, hogy míg a holland választáson megerősödtek a bal- és jobboldali alternatív, rendszerkritikus erők, Franciaországban pedig az elnökválasztás második fordulójába jutott Marine Le Pen, addig Németországban harmadik erővé vált az AfD. Az elemző az osztrák választás példáját is megemlítette, mely a nagykoalíciót eddig vezető szociáldemokraták vereségét és a Zöldek parlamentből való kiesését hozta, ezzel szemben a jobbközép Néppárt (ÖVP) és az euroszkeptikus Szabadságpárt (FPÖ) megerősödött. (tovább…)

TOVÁBB
HírekKözleményekKözvélemény-kutatás

Egy évvel a választás előtt – mit látnak a közvélemény-kutatók?

Az egy év múlva esedékes országgyűlési választás kapcsán, közvélemény-kutató cégek részvételével tartott ma rendezvényt a Nézőpont Intézet által működtetett Közvélemény-kutatók.hu portál.

A rendezvényen bemutatták a márciusban publikáló öt kutatócég (Iránytű Intézet, Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Republikon Intézet, ZRI-Závecz Research) méréseinek eredményeit.  Ez alapján elmondható, hogy ha most tartanának országgyűlési választást, a Jobbik csupán a listás szavazatok 17 százalékát szerezné meg, mely 4 százalékponttal rosszabb a párt 2014-es belföldi listás választási eredményénél, de februárhoz képest is 1 százalékpontos gyengülést jelent. A márciusi kutatások alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP a voksok 49 százalékát kapná meg a 2014-es 44 százalékkal ellentétben, míg az egykori baloldali összefogás pártjai 25 százalékos eredményt érnének el (az MSZP 16, a DK 6, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak). Az LMP eközben egyre több mérésben a parlamenti bejutási küszöb alatt van, a márciusban publikáló öt cég közül csak a Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet mérése alapján kerülne be a párt az Országgyűlésbe.

Graf1

(tovább…)

TOVÁBB