Gyógyuló Egészségügy

Immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy című konferenciát, amely felsorakoztatja az ágazat kormányzati, intézményi és vállalati döntéshozóit. A rendezvény első kézből nyújt szakmai információt a hazai egészségügy elmúlt évéről és jövő évi céljairól és terveiről, külön tekintettel a gyógyszerpiacra, az egészségügy finanszírozására, a népegészségügyre és a digitális egészségügyi lehetőségekre.

A december 5-ei esemény fontos beszédeket, sikertörténetekről szóló beszámolókat, gondolatébresztő előadásokat és moderált kerekasztalokat is kínál a résztvevőknek. Szó lesz a magyar gyógyszergyártás előtti lehetőségekről, a gyógyszerellátás sikeréről, az új egészségfinanszírozási modellekről, az idei év kormányzati fókuszában álló népegészségügyi program részleteiről, valamint az „Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér” tapasztalatairól. Az idei konferencia újdonsága, hogy a résztvevők az előadások tartalmát is kézhez kapják, így a beszélgetések és hozzászólások tényszerűek maradhatnak.

Aki eljön, megtudja, kik, hogyan, mikor és mivel gyógyítják tovább a magyar egészségügyet 2020-ban.

PROGRAM

Helyszín Larus Rendezvényközpont (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
Időpont 2019. december 5. | 8.00 – 15.30
Nyelv Magyar
08:00 – 08:30 Érkezés
08:30 – 08:40 Megnyitó. A magyarok nézőpontja: közvélemény az egészségügyről
Mráz Ágoston Sámuel
igazgató, Nézőpont Intézet
08:40 – 09:05 Vezető nézőpont: az egészségpolitikai eredmények 2019-ben és tervek 2020-ra
Prof. Dr. Kásler Miklós
miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
09:05 – 09:25 Költségvetési nézőpont: az egészségügy mozgástere 2020-ban
Banai Péter Benő
államháztartásért felelős államtitkár, Pénzügyminisztérium
09:25 – 09:50 Globális nézőpont: az egészségügy trendjei a kontinensen
Dr. Hans Kluge
európai regionális jelölt igazgató, WHO
9:50 – 10:30 kávészünet
I. AZ EGÉSZSÉGFINANSZÍROZÁS JÖVŐJE
10:30 – 10:35 Villámelőadás egy sikertörténetről
10:35 – 10:45 Bevezető előadás: A kórházi adósságokról tényszerűen
Dr. Ivády Vilmos
egészségügyi közgazdász, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
10:45 – 11:30 Kerekasztal-beszélgetés a magyar egészségügy finanszírozásáról
Kiss Zsolt főigazgató, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
Leitner György vezérigazgató, Affidea
Studniczky Ferenc ügyvezető igazgató, OTP Egészségpénztár
Dr. Velkey György főigazgató, MRE Bethesda Gyermekkórház, Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja
II. GYÓGYSZERPIAC ÉS EGÉSZSÉGGAZDASÁG
11:30 – 11:35 Villámelőadás egy sikertörténetről
11:35 – 11:45 Bevezető előadás: A magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági és egészségpolitikai lábnyoma
Mráz Ágoston Sámuel
igazgató, Nézőpont Intézet
11:45 – 12:30 Kerekasztal-beszélgetés: Évtizedforduló a magyar gyógyszeriparban és
-piacon

Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem
Dr. Greskovits Dávid elnök, MAGYOSZ
Dr. Hodász István vezérigazgató, Egis Zrt., a MAGYOSZ alelnöke
Dr. Bidló Judit ártámogatási főigazgató-helyettes, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
12:30 – 13:30 büféebéd
III. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZET- ÉS JÖVŐKÉP
13:30 – 13:35 Villámelőadás egy sikertörténetről
13:35 – 13:45 Bevezető előadás: A dohányzás, a táplálkozás és a mozgás
Joó Tamás
egészségügyi közgazdász, Semmelweis Egyetem
13:45 – 14:30 Kerekasztal-beszélgetés: Évtizedforduló a magyar népegészségügyben
Dr. Surján Orsolya országos tisztifőorvos-helyettes, Nemzeti Népegészségügyi Központ
Dr. Bodrogi József egészségügyi közgazdász
Dr. Esküdt Gábor vezérigazgató, Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.
Prof. Dr. Kollár Lajos egyetemi tanár, egészségügyi tanácsadó, Emberi Erőforrások Minisztériuma
IV. AZ EGÉSZSÉGÜGY DIGITALIZÁLÁSA
14:30 – 14:35 Villámelőadás egy sikertörténetről
14:35 – 14:45 Bevezető előadás: Három generációval az egészségért
Dr. Horváth Ildikó
egészségügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
14:45 – 15:30 Kerekasztal-beszélgetés: Évtizedforduló az egészségügy digitalizálásában
Dr. Csató Gábor főigazgató, Országos Mentőszolgálat
Dr. Szócska Miklós volt államtitkár, dékán, igazgató, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar, Egészségügyi Menedzserképző Központ
Dr. Feller Antal vezérigazgató, Hungaropharma Zrt.
Szabó Bálint főosztályvezető, Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Az előadók felkérés alatt, a programváltozás jogát fenntartjuk.

ELŐADÓK

Bidló Judit ártámogatási főigazgató-helyettes, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Gyógyszerész, közgazdász. Az egyetem elvégzése után a Ciba gyógyszercégnél előbb orvoslátogatóként, majd klinikai kutatási munkatársként dolgozott. Négy esztendőn át az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója volt, majd 12 évig évig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársa.  2010 és 2017 között az OEP Ártámogatási Főosztályát vezette, ahol a járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének működését koordinálja. 2017 után a szervezeti átalakítás és névváltást követően a megváltozott nevű Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese lett.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász

2011-2012 között a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt.

Csató Gábor főigazgató, Országos Mentőszolgálat

2006-ban végzett a Debreceni Egyetem orvosi karán. 2002 és 2008 között az Országos Mentőszolgálatnál dolgozott, az észak-alföldi régióban, mentőtisztként, majd orvosként. 2009-től éveken át külföldön fejlesztette szakmai képességeit, Angliában több egészségügyi intézmény, kórház orvos gárdáját is erősítette. 2013 szeptemberétől aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos az Országos Gerincgyógyászati Központban.

Magasan képzett, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is számtalan kiegészítő képzést, szakképzést elvégzett. 2017-től az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Cserháti Péter főigazgató, Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

1988-ban szerezte általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen 1994-ben sebészeti szakvizsgát tett, majd 1996-ban traumatológia szakvizsgát. 2004-ben egészségügyi szakmenedzser diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában, majd 2005-ben PhD fokozatot szerzett az egyetem Doktori Iskolájában. 2008-ban mozgásszervi rehabilitációs szakvizsgát tett, szintén a Semmelweis Egyetemen.

2007-ben a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet Baleseti Központjának adjunktusa, 2008-ban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szeptikus és TBC-s Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa volt. 2009 és 2010 között az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán volt főorvos, illetve az intézeti tudományos bizottság elnöki tisztségét is betöltötte. 2010-től a EMMI Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára, később az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa lett. Megbízatása lejárta után jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója.

Esküdt Gábor vezérigazgató, ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Esküdt Gábor végigjárva a ranglétrát a 90-es évek második felében a Vám- és Pénzügyőrségnél beosztott pénzügyőrként kezdte, majd feljutott egészen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal Jövedéki Főosztályának főosztályvezetői pozíciójáig, ahol 2016-ig látta el feladatait. Ezt követően egy fél évig támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkáját, majd az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lett.

Greskovits Dávid elnök, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Greskovits Dávid 1980-ban diplomázott a SOTE Gyógyszerésztudományi Karán, és itt szerezett doktori fokozatot 1993-ben. Pályáját a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárban kezdte, termelésirányító gyógyszerészként. Kiküldetésben 4 évet töltött Nigériában az Imarsel Chemical Co. termelési igazgatójaként. Hazatérése után, 1992-ben megalakult a Meditop Gyógyszergyártó és Forgalmazó Kft., melynek társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója lett. 1995-ig a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségi tagjaként az Ipari Bizottságot vezette. 1992-1996-ig a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. Gyógyszertechnológiai Kutató Laboratóriumának főosztályvezetőjeként is dolgozott.

2007-től 2017-ig a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének alelnöke, valamint a Kis Közepes Vállalkozások Szekció elnöke volt, azóta pedig a szervezet elnöke, mely pozícióra idén újabb 3 évre nyert bizalmat. Jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gyógyszeripari vállalkozás, a Meditop Gyógyszeripari Kft. társtulajdonosa és az egyik ügyvezető igazgatója, e mellett pedig részt vesz a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság munkájában, illetve tagja a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság felügyelőbizottságának. Munkásságát Dávid Lajos és Hincz György emlékéremmel ismerték el. 11 gyógyszeripari szabadalom, valamint 12 nemzetközi és magyar publikáció fűződik a nevéhez.

Hodász István vezérigazgató, Egis

Hodász István 1991-ben végzett a SOTE Gyógyszerésztudományi Karán. A kilencvenes évek elején az angol Glaxo hazai képviseletén, marketing területen dolgozott, majd a Sanofi-Aventis-nél és elődvállalatainál 10 éven keresztül értékesítési és marketingvezetői pozíciókat töltött be. 1998-ban MBA-diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2006-ban csatlakozott az Egishez mint kereskedelmi igazgató, 2009 októbere óta a vállalat vezérigazgatója. 2016 és 2017 között a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1988-ban, summa cum laude minősítéssel szerzett orvosi diplomát. Az MTA ösztöndíjasa, majd Fogarthy ösztöndíjjal 3 évig az Egyesült Államokban a National Institutes of Health vendégkutatója volt. Később 18 hónapig a londoni Imperial College vendégkutatója volt. 1998-ban szerezte meg az orvostudomány kandidátusa, PhD, majd 2002-ben az MTA doktora címet. 2011 óta egyetemi tanár.

A klinikai munka mellett nemzetközileg elismert, rangos alap- és alkalmazott kutatást, kutatásfejlesztési tevékenységet folytat, citációinak száma 4100-nál több, Hirsch indexe 32, 10 PhD hallgató témavezetője volt. Fő kutatási témái a biomarker kutatás asztmában, COPD-ben és tüdőrákban. Emellett tüdőgyógyász szakorvosként végez klinikai munkát és aktívan részt vesz az egyetemi és posztgraduális oktatásban. Több mint 200 szakmai konferencia meghívott előadója, szekcióelnöke volt, hazai és nemzetközi könyvek fejezeteinek írója. Szakmai munkája elismeréseként elnyerte az MTA Bolyai-ösztöndíját, az MTA Simonyi-díját, Loreal-UNESCO „Nőkért és a tudományért díjat”, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Korányi-gyűrűjét és az Allergológiai és Légzéspathológiai Szekció Miskovicz-díját valamint a Batthyanyi-Strattmann díjat.

Ivády Vilmos egészségügyi közgazdász

Korábban a Semmelweis Egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója, ahol munkáját Trefort Ágoston-díjjal is jutalmazta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Később az Uzsoki Utcai Kórház gazdasági igazgatója. A Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában töltött évei alatt több éves egyetemi oktató tapasztalatot szerzett.

Joó Tamás egészségügyi közgazdász

Joó Tamás 2010-ben szerezett közgazdász végzettséget az Óbudai Egyetemen gazdálkodás és menedzsment szakon, majd 2012-ben szerzett mester oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Health Policy, Planning and Finance szakán.

2012 és 2013 között a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet gazdasági elemzője volt, majd fél évig projektvezetőként dolgozott, illetve ezzel párhuzamosan az Emberi Erőforrások Minisztériumának elemzője is volt. 2014 és 2015 között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ stratégiai munkacsoportjának vezetője volt. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában doktori tanulmányai mellett senior egészségügyi közgazdászként vesz részt projektekben, illetve külső szakértőként támogatja az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának munkáját.

Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kásler Miklós 1974-ben szerzett orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően az egyetem II. számú Sebészeti Klinikáján 1978-ig klinikai orvosként, majd 1981-ig tanársegédként dolgozott. Innen került az Országos Onkológiai Intézethez alorvosként, ahol 1984-ben adjunktus lett. 1986 és 1992 között az intézmény Fej-nyaksebészeti osztályának főorvosa volt, majd 1992-től egészen miniszteri kinevezéséig az Onkológiai Intézet főigazgató főorvosaként tevékenykedett.

1994 és 2002 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem egyetemi tanára, majd tanszékvezetője, 2002 és 2005 között pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt, ahol később 2014 és 2015 között újra ezt a pozíciót töltötte be. 2005 óta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, 2007 óta pedig a Pécsi Tudományegyetem onkológiai tanszékének igazgatója. 2018 májusában a negyedik Orbán-kormány minisztere lett.

Kiss Zsolt főigazgató, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai főosztályának vezetője, majd stratégiai főigazgató-helyettes, 2015 decemberétől pedig a szervezet megbízott főigazgatója. Az intézményben történt átalakulások után 2017 január 1-jétől az újraszervezett Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója lett.

Leitner György vezérigazgató, Affidea Magyarország

Leitner György a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (Corvinus) közgazdaságtanból mesterfokozatot (1987), majd az amerikai Pittsburghben 1991-ben MBA diplomát szerzett. Egészségipari pályafutását egy dél-karolinai gyógyászati segédeszközöket gyártó cégnél kezdte az USA-ban. Rövid ideig a General Electricnél üzletfejlesztési pozíciót töltött be, majd a gyógyszeriparban helyezkedett el. Előbb a Glaxo gyógyszeripari vállalat marketingmenedzsere, majd 1995-től a SmithKline Beecham magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója lett. Ezzel párhuzamosan, ideiglenesen a cég lengyelországi vállalatának vezérigazgatói teendőit is ellátta. 2000–2013 között a GlaxoSmithKline magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója volt. Ezután a klinikai tápszereket fejlesztő, gyártó és forgalmazó svájci–magyar induló vállalkozás, a Medifood GmbH operatív igazgatója volt. 2015. szeptember 1-től a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatója lett. A vállalat 2016-tól Affidea néven működik és a képalkotó diagnosztika mellett, vállalat egészségügyi és járóbeteg szakellátást is végez Magyarországon. A 2017 áprilisában létrejött Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének egyik alapítója és elnöke.

Szócska Miklós dékán, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja, Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, az egészségügy átalakításának szakértője, 2010 és 2014 között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium majd Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. 1989-ben általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után egészségügyi menedzserképzésben vett részt Hollandiában, Japánban és Londonban. Államigazgatási tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetemen John F. Kennedy kormányzati iskolájában szerzett mesterdiplomát 1998-ban.

1991–2009 között megszervezte és fejlesztette az 1995-ben hivatalosan is megalakuló Egészségügyi Menedzserképző Központot a Semmelweis Egyetemen, amelynek 2009-től egyetemi docense és igazgatója, 2010-től államtitkári közmegbízatásáig az egyetem újonnan alakult Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja volt. 2019 óta újra betölti ezt a pozíciót. 1992-től 1993-ig az Egészségbiztosítási Alap parlament által választott felügyelőbizottsági tagja. 1993-tól 1994-ig a Népjóléti Minisztérium tanácsadója, majd 1998-tól 1999-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tanácsadója volt.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatójaként tevékenykedik, számos nemzetközi és hazai fejlesztési és kutatási program résztvevője. Fontosabb szakterületei: változtatásvezetés, leadership, elektronikus egészségügy, egészségügyi kommunikáció.

Vájer Péter megbízott igazgató, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Alapellátási Osztály

Háziorvos, korábban a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet alapellátási igazgatóságának vezetője, majd miután a NEFI beolvadt az Állami Egészségügyi Ellátó Központba, az ott létrejött alapellátási osztály megbízott igazgatója lett.

Velkey György főigazgató, MRE Bethesda Gyermekkórház

Velkey György a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában végezte felsőfokú tanulmányait, melyek során csecsemő- és gyermekgyógyászatból, aneszteziológiából és intenzív terápiából, valamint csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápiából szerzett szakképesítést.

1985 és 1996 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján dolgozott, előbb klinikai orvosként, majd egyetemi tanársegédként, később osztályvezető egyetemi tanársegédként. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának 1996 óta munkatársa, ahol 2004-ig osztályvezető főorvos volt, közben 1997 és 2003 között orvos-igazgatóként is tevékenykedett, majd 2003 óta az intézmény főigazgatója. 2007 és 2012 között a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgató-helyettese, 2011 és 2014 között pedig a Fővárosi Önkormányzat Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának elnöke volt.

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

A konferencia részvételi díja személyenként 35 000 Ft + Áfa, mely tartalmazza a svédasztalos ebédet. 2019. november 7-ig kedvezményes áron (28 000 forint + Áfa) vásárolhat belépőt. A közalkalmazottak számára lehetőséget biztosítunk – a készlet erejéig – kedvezményes jegy (20 000 forint + Áfa) vásárlására. Jelentkezésre 2019. 12. 03-án 17 óráig van lehetőség, ezt követően a regisztráció lezárul. A jegy árát nem áll módunkban visszafizetni, lehetőség van viszont a belépőjegy átruházására, melyet 2019. december 1-ig tehet meg.

Kérjük, alább a Jelentkezés gombra kattintva a regisztrációs felületen töltse ki adatait. A jelentkezés során megadott e-mail címre díjbekérőt küldünk Önnek elektronikus formában. Ha ez 72 órán belül nem érkezne meg, kérjük, jelezze a [email protected] e-mail címen. Kérjük, hogy a díjbekérőn szereplő bankszámlaszámra utalja el a feltüntetett összeget. Az összeg beérkezését követően 15 napon belül postai úton megküldjük Önnek a végleges számlát.

A látogató a rendezvény területére történt belépéssel kifejezetten elfogadja, hogy a rendezvényről hang- és képfelvétel készül. Minden résztvevő, aki a felvételeken feltűnik, csak a beleegyezésével nevesíthető, viszont semmilyen követeléssel nem élhet a felvétel készítőivel vagy a rendezvényszervezőkkel szemben.

Bővebb információ ezen a telefonszámon kérhető: +36 20 241 3536